De kracht van video

Video is één van de middelen om als bedrijf of organisatie je doelgroep te bereiken. En dat lijkt heel effectief te zijn, want wanneer je je verdiept in videomarketing kom je veelbelovende cijfers tegen.

Hoewel de betrouwbaarheid van deze cijfers te wensen overlaat, kun je in ieder geval wél concluderen dat de populariteit van video toeneemt.

Maar wat maakt dat we graag video kijken, en wat doet dat met ons brein.

Waarom kijken we video?

1. Kijken kost minder moeite

Een groot deel van ons brein is constant bezig met de verwerking van visuele informatie. Recent onderzoek van MIT wijst uit dat het slechts 13 ms nodig heeft voor het verwerken van een plaatje. [1] Het kijken van video vergt doorgaans dan ook minder van het brein dan het lezen van tekst. [2] Wanneer men de keuze heeft (en natuurlijk ook verwacht dat het iets zal opleveren), ligt de voorkeur bij het kijken van video.

2. We zien graag emoties

Menselijk gedrag is vaak gebaseerd op emoties. Bij het kijken en luisteren naar video worden emoties aangesproken, eerder dan bij het lezen van tekst.

  • Onbewust spiegelen mensen zich aan elkaar, bijvoorbeeld met gapen, lachen en lichaamshouding. Ook bij het kijken van video, worden zogenaamde spiegelneuronen in de hersenen actief. Deze zorgen ervoor dat je als kijker de emoties van de persoon in de video mee beleeft.
  • Waarschijnlijk zorgt dit er ook voor dat wanneer iemand in een video lacht, het voor de kijker goed te zien is of het echt of nep is. [3]
  • Ook spraak brengt emoties over: binnen een tiende van een seconde wordt dit onbewust opgepikt. [4]

3. Beweging en gezichten hebben onze aandacht

Zoals gezegd is ons brein constant bezig met de verwerking van visuele informatie. Daarbij let het vooral op veranderingen die plaats vinden en zoekt het een bepaald patroon: gezichten.
Video heeft daarmee de mogelijkheid om onze aandacht te trekken en langer vast te houden.

Ons brein

De kracht van video ligt dus in het brein: informatie wordt sneller verwerkt en krijgt eerder vat op onze emoties. Daarmee kan videomarketing een effectieve manier zijn om een boodschap over te brengen. Drie tips helpen om meer uit videomarketing te halen.

Bronnen

[1] http://news.mit.edu/2014/in-the-blink-of-an-eye-0116

Susan M. Weinschenk Ph. D., 100 Things Every Designer Needs to Know About People, Berkeley 2011

[2] p. 65

[3] p. 161-162

[4] http://www.rcinet.ca/en/2016/02/02/human-sounds-convey-emotions-faster-than-words/

Susan M. Weinschenk Ph. D., Neuro Web Design. What makes them click?, Berkeley 2009

[5]