Videomarketing mythes

Video is één van de middelen om als bedrijf of organisatie je doelgroep te bereiken. En dat lijkt heel effectief te zijn, want wanneer je je verdiept in videomarketing kom je veelbelovende cijfers tegen.

Maar wanneer je kijkt naar de herkomst van deze cijfers, blijkt het toch iets minder rooskleurig. Zo zijn sommige onderzoeken verouderd, onvindbaar of wordt er verkeerd geciteerd. Hieronder een paar van de meest voorkomende misverstanden.

Welk onderzoek?

“Een minuut video zegt evenveel als 1,8 miljoen woorden.”

Dit zou afkomstig zijn uit een onderzoek van Forrester Research.

De kans is groot dat de schrijver gewoon aan het rekenen is geslagen met een spreekwoord: “wanneer een afbeelding net zoveel zegt als 1000 woorden, dan zegt een minuut video net zoveel als 1,8 miljoen woorden.” (60 seconden x 30 frames x 1000 woorden).

“We onthouden 10% van wat we lezen, en 50% van wat we horen én zien.”

De Amerikaanse pedagoog Edgar Dale beschreef manieren om informatie over te brengen, van abstract naar concreet, en gebruikte een piramide ter illustratie. Hoewel dit niet was gebaseerd op onderzoek, werd deze piramide als “cone of learning” daarna echter steeds meer gebruikt als model, compleet met percentages. Dit blog legt uit waarom het een hardnekkig misverstand is.

“Video heeft 53 x meer kans om op de eerste pagina met zoekresultaten van Google te komen.”

Dit getal werd genoemd in een blog van Forrester uit 2009. Google wijzigt de manier waarop zoekresultaten tot stand komen echter regelmatig en inmiddels klopt deze berekening niet meer.

“Het brein verwerkt visuele informatie 60.000 keer sneller dan tekst.”

Dit wordt vaak gezien als afkomstig uit onderzoek van 3M Corporation uit 2001. Blogger Darren Kuroptwa ging hiernaar op zoek, maar heeft het betreffende onderzoek niet kunnen vinden.

“De click-through rate voor video’s in zoekresultaten is 41%.”

Dit zou afkomstig zijn uit een onderzoek van aimClear uit 2011 of 2012. Het is echter nergens op de website terug te vinden. De manier waarop zoekresultaten tot stand komen, is zo complex dat specifieke percentages over het algemeen met een korreltje zout genomen moeten worden.

Cijfers

De betrouwbaarheid van deze cijfers laat dus te wensen over. Toch is duidelijk dat de populariteit van online video de laatste jaren toeneemt.

Cisco, een groot bedrijf dat netwerkapparatuur levert, verwacht dat in 2019 video 80% van het internetverkeer van consumenten uitmaakt. In 2014 was dit nog 64%.
Voor video op mobiel verwacht Cisco in 2020 een aandeel van 75%, waar het in 2015 nog om 55% ging.

Om hier als bedrijf of organisatie van te profiteren, is het goed om te weten waarom mensen graag video kijken. Wat gebeurt er in ons brein, wat is precies de kracht van video?